Lån til andelsbolig

Lån til andelsbolig

Når du skal låne til en andelsbolig, skal du optage et andelsboliglån i din bank. Størrelsen på andelslånet afhænger af prisen på andelsbeviset samt det kontante indskud, du har til rådighed, og som du ønsker at indskyde i andelsboligen. I disse tider med historiske lave renter, er der gode muligheder for at finde et billigt andelsboliglån.

Et lån til andelsbolig, er lånet, der finansierer dit ønske om at købe et andelsboligbevis.

laan-til-andelsbolig
Lån til andelsbolig – find billig andelsboliglån i guiden

Hvor meget kan jeg låne til andelsbolig?

Hvor meget kan du låne til andelsbolig kommer an på din økonomi samt økonomien i andelsboligforeningen. Når du skal optage et lån til andelsbolig vil banken tage udgangspunkt i din årlige bruttoindkomst i din husstand samt størrelsen på det andelsboliglån, som du ønsker at optage.

hvor meget kan jeg låne til en andelsbolig?
Se, hvor meget du kan låne til en andelsbolig

Det samlede lån i din andelsbolig divideres med din årlige bruttoindkomst, og på den måde får banken en faktor, der kaldes en gældsfaktor. Gældsfaktoren på en andelsbolig ligger på et max på ca. 4. Nogle banker kan gå lidt over, mens de fleste ikke accepterer en gældsfaktor på en andelsbolig, der er større end 2,5-3. Det kommer meget an på økonomien i andelsboligforeningen samt størrelsen på den månedlige ydelse til andelsforeningen. Så inden du optager et lån til andelsbolig, kan du gange din bruttoindkomst med ca. 3,5, og du vil ca. have det maximale for størrelsen på det lån til den andelsbolig, du ønsker at købe.

Typer af lån til andelsbolig

Der findes forskellige lån til andelsbolig, som både varierer på rentetype og løbetid. Derfor bør du undersøge priser og muligheder på andelsboliglån hos flere forskellige banker.

typer af laan til andelsbolig
Se, hvilke typer af lån til andelsbolig der er på markedet

Variabel rente på lån til andelsbolig

De fleste lån til andelsbolig er med variable rente, som følger renten i markedet. De fleste banker tilbyder renter fra 3% til over 10%, som vil ændre sig i takt med renten i markedet.

Fast rente på lån til andelsbolig

Nogle banker tilbyder lån til andelsboliglån med fast rente i fx 1 -10 år, hvor renten er låst fast og du kender din månedlige ydelse i perioden. Det er en fordel for dig, som fx har brug for at kende din månedlige ydelse, eller hvis du ved, at du vil have øget din indkomst om fx. 10 år. Du skal dog regne med at den faste rente på andelsboliglånet ikke er gratis, og banken vil opkræve et gebyr eller omkostning herpå.

Løbetid på lån til andelsbolig

Der er forskellige muligheder for at tilpasse løbetiden på dit lånt til andelsbolig. Løbetiden har direkte på virkning på de samlede omkostninger, da du skal betale renter af andelsboliglånet i længere tid. Samtidigt bliver din månedlige ydelse også påvirket, da du afdrage mere på andelslånet når det er 10 årigt end når det er over 30 år.

10 ÅRIGT lån til ANDELSBOLIG

Anbefales · hvis du har meget luft i økonomien og højt rådighedsbeløb

Man kan vælge at etablere et andelboliglån, hvor løbetiden på andelslånet kun er 10 år. Regner man omkostningerne på andelsboliglånet, er det klart det andelslån, der er det billigste over hele lånets periode. Det er omvendt også det lån til andelsbolig, der kræver den bedste økonomi at servicere.

Afdragene på andelslånet er naturligt højere, da løbetiden er kort og derfor skal du betale lånet hurtigere tilbage. Ser du på de samlede omkostninger over hele andelsboliglånet løbetid, så vil det være det billigste.

15 – 20 ÅRIGT lån til ANDELSBOLIG

Anbefales · hvis du har normal luft i økonomien og et normalt rådighedsbeløb

Den mest normale løbetid på lån til andelsbolig er 15-20 år. Det giver en fornuftig månedlig ydelse samtidigt med at renteudgifterne til andelslånet ikke bliver for voldsomme set over hele lånets løbetid.

30 ÅRIGT lån til ANDELSBOLIG

Anbefales · hvis du har et lavt rådighedsbeløb og regner med at øge din indtægt i fremtiden.

Nogle banker tilbyder også andelsboliglån over 30 år. Det er typisk en god ide, hvis du har et lavt rådighedsbeløb og gerne vil have luft eller frigøre midler i din månedlige økonomi. Fx det unge par der har fået børn, og som kommer til at tjene mere i fremtiden end de gør nu. Der kan det være oplagt at få afbetalingen af lånet lagt ud over en længere periode.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *